Infomaterial

Pressklippsarkiv

Här är ett urval av vad som skrivits om oss:

Pressklipp 2020

Institutet för hållbar stadsutveckling, September

Ny rapport: Lokala gemenskapers betydelse förhållbas stadsutveckling
Under 2019 genomförde Institutet för hållbar stadsutveckling en forskningscirkel om lokala gemenskapers betydelse för hållbar stadsutveckling. Därefter har gränsgångarna, Pernilla Ouis från Malmö universitet och Jonna Sandin Larkander från Malmö stad, skrivit en rapport som nu publiceras. Jonna berättar mer om cirkeln och rapportinnehållet. Läs hela artikeln

Pressklipp 2018

Mötesplats för social innovation, 16 januari

”Det började för några år sedan med ett par pallkragar och har idag utvecklats till en fullskalig stadsodling på innegårdar och kvarterstomter; totalt cirka 800 kvadratmeter odlad yta mitt i stan.” Läs hela artikeln.

Pressklipp 2016

Skåne konst, 24 september

”Films in the farm”
Hur ser stadsodlingsnätverk i och utanför sverige på sin praktik och hur förhåller vi/dem oss/sig till frågor om organisering, sociala hierarkier och grön gentrifiering?” Läs hela artikeln.

SVT Nyheter, 30 augusti

Odling har kraften att förändra liv
En av eldsjälarna är amerikanen Ron Finlay som började odla på trottoaren utanför sitt hus i Los  Angeles. Vi mötte honom i stadsdelen Seved i Malmö som har två kvartersträdgårdar. ”Odling har kraften att förändra människors liv”, slår han fast. Läs hela artikeln.

Pressklipp 2015

Sveriges radio, 25 november

”Fler vill driva snälla företag”
Yallatrappan och odlingsnätverket i Seved är exempel på sociala innovationer. En typ av entreprenörskap som växer. Nu hålls en konferens för att locka fler. Läs hela artikeln.

Skånska dagbladet, 27 februari 

”Äppelplantering på Seved blir en bok
Malmö Vilket fint träd utbrast flera av förskolebarnen medan personalen och representanter för odlingsnätverket Seved, Mötesplats Seved och gatukontoret hejade på dem i deras arbete. Läs hela artikeln.

Pressklipp 2013

Nyhetsrummet.se, 18 september

”Smaka på växtvägg under skördefest på Seved”
Den 20 september är det skördefest på Seved och invigning av den ätbara växtväggen. Väggen mäter 5 meter och ska gå att skörda året om. Bakom projektet står Odlingsnätverket Seved och Odla i stan. Läs hela artikeln.

Sydsvenskan, 1 september

”Mer än bara mat”
”Det är trendigt – och på sikt kanske nödvändigt – att odla grönsaker mitt i staden, på tak, väggar och längs cykelbanor. Men grönskan kan också vara ett konstnärligt eller politiskt uttryck. Finns det en gräns för hur mycket blommor som kan växa i en stad?” Läs hela artikeln.

Pressklipp 2012

Helsingborgs Dagblad, 22 september 2012

”De sådde ett frö till en friskare stad”
När nya bostäder planeras i Malmö ska odling vara med i tankarna från början. Den botaniska takträdgården på Augustenborg och sedumtaken i Västra Hamnen har gjort ”parkernas stad” ännu grönare. Den kollektiva odlingskulturen startade i Slottsträdgården och nu gör även de nya gemensamhetsodlingarna i Seved och på Rosengård andra städer nyfikna.. Läs hela artikeln.

Naturvetarna

”Stadsodling lyfter problemområden”
Genom odling på gårdar, tak, väggar, i parker och på döda ytor blir städerna grönare och vackrare. Man får fram närodlade livsmedel. I Malmö används stadsodling även för att försöka lyfta områden med sociala problem. Läs hela artikeln.

Hälsa.se, 17 juli

”Stadsodling – gröna fingrar i betongen”
En internationell rörelse, stadsodling, har slagit rot i Sverige. I parker, på vägrefuger, mellan höghus och uppe på tak – överallt växer maten så det knakar! Läs hela artikeln.

Göteborgs stad Kunskapsmatrisen

Stadsodling i Malmö – stolta barn och rotade satellitmammor
Projektet Odla i Stan, en spin-off till Barn i Stan, använder odling som metod för social hållbar utveckling. Stadsodlingarna har gjort succé med resultat som ökad delaktighet, mindre vandalism och större förankring i det svenska samhället. Läs hela artikeln.

Grafiskt material